

Danas 25. srpnja je blagdan svetog Jakova apostola. Svetom Jakovu je posvećena šibenska biskupija koja seže iz davne 1298., a njeno je centralno mjesto Katedrala sv. Jakova. Naša konoba Pelegrini smještena je u staroj palači izgrađenoj na obrambenim bedemima grada Šibenika, nadomak katedrale, gdje je živjela plemićka obitelj „Pellegrini“.
Šibenska katedrala je najznačajnije graditeljsko ostvarenje 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske, a zbog iznimne vrijednosti je 2000. godine uvrštena u UNESCO- ov popis zaštićene svjetske spomeničke baštine. Kamen temeljac katedrale blagoslovio je biskup Bogdan Pulšić dana 9. travnja 1431. godine. Zanimljivo je da se 9. travnja, doduše nekoliko stotina godina kasnije, rodio i naš Chef Rudolf Štefan, koji je svoje gastronomsko putovanje, poput pravog pelegrina (hodočasnika), odlučio započeti u starim zidinama palače s kojih pogled puca na ovu ljepoticu.
Već 11 godina svaki se dan divimo ljepotama katedrale te je smatramo sastavnim dijelom naše konobe Pelegrini. Usko povezani s katedralom, vođeni poviješću i tradicionalnim običajima, danas na dan sv. Jakova za predstavljamo novi tanjur – Jakobove kapice.
Da je gastronomija na neki način oduvijek bila prisutna u narodu govori i činjenica da katedralu krase simboli svetkovina u gastronomskom obliku – počevši od voća, bilja, pijetla, kamenica i pidoća pa sve do jakobovih kapica. U kršćanskom kontekstu, ova školjka se tradicionalno povezuje sa sv. Jakovom te je prema njemu dobila i svoje latinsko ime (jacobaeus).
Krstionica šibenske katedrale, mala okrugla prostorija četverolisnog tlocrta,prva je ranorenesansna skulptura u Dalmaciji.U sredini prostora krstionice su tri živahna dječačića s krilima,koji nose krsni zdenac za vodu krštenja, a iznad njih su polukružne niše jakobovih kapica.
U čast svetkovine sv. Jakova, Pelegrini tim na čelu s Chefom Rudijem i njegovim dugogodišnjim Sous Chefom, koji nosi ime sveca Jakova, kreirali su pijat Jakobovih kapica. Jakov s nama je od samih početaka, još od dana kada je došao na školsku praksu sa svojih 15 godina. Jakov je danas Sous Chef konobe Pelegrini te zajedno s Chefom Rudijem kreira tanjure bazirane na lokalnim namirnicama, pritom održavajući tradiciju i kulturu šibenskog kraja.
Leave a Reply