

U ponedjeljak 10. rujna 2018. u Parizu u restoranu „La Scene“ – 1* Michelin, slavila se hrvatska gastronomija na ekskluzivnoj #croatiafulloflife večeri koju su pripremali Chef Stéphanie Le Quellec i Chef Rudolf Štefan iz šibenskog restorana #Pelegrini, 1* Michelin, u organizaciji Hrvatska Turistička Zajednica i Michelin Guide.
Kroz povijest je francuska gastronomija imala veliki utjecaj na hrvatsku kuhinju te se je zadržala kao sastavni dio hrvatskog gastronomskog naljeđa. Meni osmišljen od strane chefova za ovu priliku naslanja se na tu stoljetnu povezanost.
Hrvatsku stranu menija pripremali su Chef Rudi i njegov sous-chef Jakov osobno, a uključivala je:
pršut i pidoće u tempuri, kao amuse-bouche i pozdrav iz Šibenika – grada pidoća i okolice poznate po pršutu;
teleći ćevapčić kao poveznica s turskim utjecajima – lagano temperirana rolana teletina s gorušicom, paprikom i krastavcima;
domaći njoki s crnilom od sipe i kavijarom na šibenskim pidoćama;
Pelegrinijeva interpretacija hrvatskog klasika – „teletine ispod peke“;
– hrvatska verzija francuskog „ile flottantea“, odnosno kako bi mi po dalmatinski rekli – paradižot, odnosno šnenokle – jelo koji je pravi primjer utjecaja i poveznice između dviju kuhinja.
Leave a Reply